Open menu

CVAH Verzekeringsdienst


Vragen of meer informatie? Bel 010 - 288 44 11.

Stichting weekmarkt - voor bestuurders en toezichthouders

Vanuit de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) worden bestuursleden en toezichthouders verplicht het belang van de vereniging of stichting voorop te stellen. Dat klinkt logisch, maar anders dan bij ondernemingen was dat nog niet in de wet vastgelegd. Vanaf 1 juli 2021 geldt er een nieuwe wet voor bestuurders van stichtingen en verenigingen. Als er niet aan die verplichtingen wordt voldaan, kunnen bestuursleden en toezichthouders aansprakelijk worden gesteld. In een aantal gevallen zelfs hoofdelijk aansprakelijk.

Als bestuurslid of toezichthouder van een markt is het daarom essentieel om te bekijken of u momenteel goed verzekerd bent of als u nog niet verzekerd bent welke verzekeringen u hiervoor moet afsluiten. Daarbij is het belangrijk dat u let op een goede invulling van de (financiële) bescherming van u als bestuurder. Om u hierbij te helpen hebben wij een aantal verzekeringen voor u geselecteerd, die belangrijk zijn voor u als bestuurder om u dat stukje extra zekerheid geven. De volgende verzekeringen hebben wij voor u geselecteerd:

Bestuurders- en toezichthouderaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

Als u als bestuurder te werk gaat bij een stichting weekmarkt, gaan uw gedachten vooral uit naar de wijze waarop u die functie gaat vervullen. U zult niet meteen stilstaan bij de mogelijke aansprakelijkheid die u loopt. In principe is de stichting aansprakelijk voor eventuele schulden die worden gemaakt. Ook het vergeten te controleren van de status van de financiën van een (toe-)leverancier van de stichting weekmarkt is zo’n voorbeeld. Maar uiteindelijk kunt u als bestuurder persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. De kosten van verweer kunnen hoog oplopen en u bent zelfs met uw privévermogen aansprakelijk. Het DMVM-bestuur adviseert dan ook elke marktstichting om een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering te nemen.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

De AVB-dekking is voor de materiële en persoonlijke schade die veroorzaakt kan worden tijdens het organiseren van een weekmarkt. Voorbeeld van een schadevoorval is dat er iemand struikelt over een stroomkabel die u als organisatie op de markt gebruiken. U bent verzekerd tijdens de organisatie van de weekmarkten inclusief het houden van toezicht tijdens, direct voor en direct na de te houden weekmarkt(en).
Met deze AVB-dekking is een dergelijke schade verzekerd volgens onderstaande:

  • Verzekerde som van € 2.500.000,- per aanspraak.
  • Verzekerde som per verzekeringsjaar: € 5.000.000,-
  • Eigen risico is € 500,- bij zaakschade.

Rechtsbijstandverzekering

De juridische kosten kunnen bij conflicten hoog oplopen. Met een rechtsbijstandverzekering staat u sterk en krijgt u waar u recht op heeft. Met de CVAH rechtsbijstandverzekering bent u verzekerd van snelle juridische hulp tijdens conflicten. Daarnaast hebben we jarenlange ervaring binnen de ambulante handel en weten wij wat er speelt. Deze verzekering is een mooie aanvulling op een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering en beschermt u zodra er juridische stappen ondernomen moeten worden.

Waar kunnen we u bij helpen?

In welke verzekeringen bent u geïnteresseerd?
Bent u lid van de CVAH?